Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
MAMA, TATA&... mYSELF? « Książki « Lektury « Dzieci z Bullerbyn
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dzieci z Bullerbyn  (Przeczytany 2992 razy)
DR_Admin
Administrator
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« : 27 Lipiec 2008, 13:01:54 »

Witam,
Nie będę za nadto oryginalny, ale uważam, że "Dzieci z Bullerbyn", autorstwa Astrid Lindgren, to ponadczasowa książka, która nigdy nie powinna "spaść" z listy lektur obowiązkowych.
Dzięki niej dzieciaki otwierają się na świat - uczą się, jak mówić o swoich odczuciach, zaczynają opowiadać o swoich przeżyciach, w czytelny sposób poznają "dobro" i "zło". A po "jakimś czasie" doceniają wartość rodziny - wspólnych związków, pracy, obyczajów, radzenia sobie w kłopotach, pomocy, a nawet śmierci.
Tej książki nie pobije nawet osiemnasta część "Mikołajka" (który też przecież opowiada o przygodach z dzieciństwa, jednak jakże odmiennym językiem).

Pozdrawiam
Admin
« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2008, 07:48:51 wysłane przez DR_Admin » Zapisane
justa
Administrator
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #1 : 28 Lipiec 2008, 09:13:17 »

Zgadzam się w 100 %.
O geniuszu Autorki przekonałam sie w zeszłym tygodniu, czytając dzieciom "Lottę z Ulicy Awanturników". Cieniutka książeczka o czteroletniej dziewczynce. A tak naprawdę - dla mnie - poradnik dla rodzica samodzielnego dziecka. Myślałam, że do wychowania dzieci podchodzę z dystansem i wystarczającą dawką spokoju. A tymczasem, cóż...
Polecam.

I apeluję (na wszelki wypadek w imieniu Lotty i innych czterolatków) : NIE KUPUJCIE DZIECIOM BIAŁYCH GRYZĄCYCH SWETERKÓW!!!
justa
Administrator
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #2 : 28 Lipiec 2008, 15:09:54 »

polecam:
http://wiadomosci.polska.pl/kultura/article,Ksiazka,id,301560.htm
DR_Admin
Administrator
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 28 Lipiec 2008, 15:42:58 »

No proszę!
To ja jestem 122, który głosuje na tę książkę Uśmiech
mimiru
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : 28 Lipiec 2008, 17:00:15 »

a mnie teraz zlinczujecie bo przyznam się, że nie przeczytałam dzieci z Bullerbyn...ale pewnie dlatego, że za moich czasów to nie była już lektura a przynajmniej nie w programie mojej nauczycielki a teraz nie wiem czy sięgnąć po tą książkę? gdy już mam te 21 lat czy watro?? powiedzcie?Uśmiech
justa
Administrator
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #5 : 28 Lipiec 2008, 17:19:20 »

Na pytanie, czy warto, nie umiem odpowiedzieć. Zależy czego w książkach szukasz.

To co mogę powiedzieć z przekonaniem - Astrid Lindgren pisze:
- bez maniery,
- bez podlizywania się czytelnikowi,
- bez pouczania.

Za to z fantastycznym poczuciem humoru, którego punktem wyjścia jest bardzo często dziecięca (do bólu logiczna) logika.

Dla dzieci - bez dwóch zdań pierwsza liga.

Czytanie tych książek dzieciom sprawia przyjemność rodzicowi. Kombinatoryka w stylu Co by tu wymyslić, żeby już skończyć (kto to zna?) w przypadku jej ksiązek jest niepotrzebna. Czyta się też dla siebie.

DR_Admin
Administrator
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 28 Lipiec 2008, 17:34:35 »

a teraz nie wiem czy sięgnąć po tą książkę? gdy już mam te 21 lat czy watro??

Jasne, że warto!
Jeszcze dziś rozglądnij się za jakimś egzemplarzem!
KONIECZNIE!
 Duży uśmiech
mimiru
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : 28 Lipiec 2008, 17:47:44 »

no po takim zachęceniu to nawet w domu poszukam czy czasem jej nie mam?? kto wie? dzięki za rade:)
Danio
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : 30 Lipiec 2008, 11:59:53 »

a teraz nie wiem czy sięgnąć po tą książkę? gdy już mam te 21 lat czy watro??

Jasne, że warto!
Jeszcze dziś rozglądnij się za jakimś egzemplarzem!
KONIECZNIE!
 Duży uśmiech

Popieram! Nawet nie warto, a TRZEBA Uśmiech

A potem sięgnij po "Braci Lwie Serce", "Mio, mój Mio" i "Ronję, córkę zbójnika" - cudowne książki!
nutria
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : 03 Sierpień 2008, 23:59:39 »

z tego co pamiętam to "dzieci z Bullerbyn" była pierwszą książką, która wciągnęła mnie do takiego stopnia, że w momencie, kiedy rodzice wołali mnie na obiad, ja wolałam nie jeść i zostać z moimi przyjaciółmi z książki. od tej lektury chyba zaczęła się moja przygoda z czytaniem, wcześniej mnie nie ciągnęło. tak więc książka ma zaszczytne miejsce w moim życiu. chyba muszę nabyć sobie jeden egzemplarz.
justa
Administrator
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #10 : 09 Sierpień 2008, 22:15:51 »

Polecam wydanie nawiązujące do tego sprzed lat paru - zdaje się, że okładkę tegoż właśnie wydania znajdziesz w Ciekawostkach. Cudo!  Mrugnięcie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Webmastering Dariusz Rekosz