"Prosze Pani, ja nie spodziewałam się, że bedzie mi się tak podobało. Ale podoba mi się BARDZO - za tydzień przyjdę na pewno!"
Do biblioteki dotarło 19-ro dzieci.
WIększość ze swoimi ulubionymi książkami pod pachą.
Każdy "stoliczek" miał swojego opiekuna, i po małym wstępie i pogaduchach - dzieci wybrały jaką książkę chcą przeczytać... Tak więc mieliśmy pole do popisu i każdy z dorosłych czytał książeczki
Przy dwóch stołach dzieci czytały "Akademię Pana Kleksa"... książke o Kubusiu Puchatku, o Cudaczku Wyśmiewaczku... Pogadaliśmy o czytaniu, słuchaniu, ulubionych bohaterach...
A że stoły już były zabezpieczone przez zafarbowaniem, i dzieci nie mogły sie doczekać ... zaczęło sie malowanie.
Zmalowaliśmy ponad 200 kartek.
Ponad 100 pochodzi z zainscenizowanej z "Akademii Pana Kleksa" lekcji Kleksografi

Także będzie co wybierać - jest z czego

Dzieci były też na zwiedzaniu Biblioteki Miejskiej, wiedzą gdzie jest dział z Polskimi Książkami, gdzie się zapisać, i co można gdzie wypożyczyć, gdzie film, gdzie płyty, gdzie są komputery a gdzie ksero. Niesłychaną popularnością cieszyły się wszelkiego rodzaju ulotki, broszurki, wizytówki - także dzieci praaaawie ogołociły z tego Bibliotekę.
W najbliższą sobotę już nie będzie "mokrej roboty". Kredki, węgle, ołówki, i wyklejanki, wycinanki i techniki mieszane, tak żeby można było wszytko zapakować w przeogromne kopercisko.
Galeria reporterów będących w sobotę i fotografujących dzieci - właśnie powstaje

A ja zbieram siły na sobotę - po ostatniej po prostu odpadłam!!
Akcja zakreśliła biznesowy krąg - naszymi darczyńcami - sponsorami są Polacy prowadzący tu firmy!
Także - sporo osób wie o Waszej inicjatywie